Nirman Care - an educational blog

Class IX: Chapter 1 (India: Size & Location) Multiple Choice Questions:

Multiple choice type questions:

Q1. India has got .............. no. of states and ............ no. of union territories?
(a) 29 States 5 union territories
(b) 28 States 8 union territories
(c) 29 States 7 union territories
(d) 28 States 5 union territories

Q2. In India, from Gujarat to Arunachal Pradesh the time lag is?
(a) 2 hrs 05 min.
(b) 2 hrs.
(c) 2 hrs 10 min.
(d) 2 hrs 15 min.

Q3. India is the ....................... largest country in the world?
(a) Second
(b) Fourth
(c) Third
(d) Seventh

Q4. The east-west extent of India is:
(a) 2833 kms
(b) 3214 kms
(c) 2933 kms
(d) 3014 kms

Q5. The land mass of India has an area of ................... million square kms.
(a) 3.18
(b) 3.28
(c) 3.38
(d) 3.48

Q6. India lies in which of the hemisphere?
(a) Northern & Eastern
(b) Southern & Eastern
(c) Northern & Western
(d) Southern & Western

Q7. What is IST?
(a) Indian Stretchable Time
(b) International Standard Time
(c) Indian Stabilized Time
(d) Indian Standard Time

Q8. When was Indira-Point submerged under water?
(a) 2004
(b) 2003
(c) 2005
(d) 2001

Q9. What is the Standard Meridian of India?
(a) 82o 30' West
(b) 82o 30' South
(c) 82o 30' East
(d) 82o 30' North

Q10.Total length of the coast line of the Indian mainland including Andaman and Nicobar and Lakshadweep is?
(a) 7156.6 kms
(b) 7516.6 kms
(c) 7651.6 kms
(d) 7566.6 kms

Q11.Which is the southernmost point of Indian mainland?
(a) Kavarati
(b) Lakshadweep
(c) Kanyakumari
(d) Indira Point

Q12.Suez Canal was opened in the year?
(a) 1869
(b) 1969
(c) 1769
(d) 1896

Q13.The westernmost longitude of India is?
(a) 97o 25' West
(b) 68o 7' West
(c) 68o 7' East
(d) 97o 25' East

Q14. What is the North-South extent of India?
(a) 2833 kms
(b) 3214 kms
(c) 2933 kms
(d) 3014 kms

Q15.Latitudinal and longitudinal extent of India is?
(a) 10o
(b) 20o
(c) 30o
(d) 40o

Q16.Which country shares land boundaries with India in the west?
(a) China
(b) Nepal
(c) Bhutan
(d) Pakistan

Q17.A narrow channel of Sea which separates two land masses is known as:
(a) Mound
(b) Pass
(c) Strait
(d) Valley

Q18.Indian state with the longest coastline on the eastern coast:
(a) Telangana
(b) Andhra Pradesh
(c) Orissa
(d) Tamil Nadu

Q19.What is the latitudinal extent of Indian mainland?
(a) 8o 4' N to 37o 6' N
(b) 6o 4' N to 37o 6' N
(c) 7o 4' N to 36o 7' N
(d) 8o 4' N to 39o 6' N

Q20.Tropic of Cancer does not pass through?
(a) Rajasthan
(b) Chhattisgarh
(c) Orissa
(d) Tripura

 

-----x-----X-----x-----

 

Class IX: Chapter 6 (Population) Questions & Answers

Q1. Define: (a) Adolescence      (b) Census      (c) Death Rate      (d) Birth Rate
Ans:
(a) Adolescence: Adolescence is a period in which a person is no longer a child and not yet an adult. Such persons are grouped in the age group of 10 to 19 years.

(b) Census: The official collection of population data by all means is known as Census. This is conducted once in ten years. In 1872, first population census of India was conducted, but the first complete census was conducted in 1881. Currently, we are following 2011 census, this is the fifteenth census starting from 1872.

(c) Death Rate: The number of deaths per 1000 persons is called death rate.

(d) Birth Rate: The number of live births per 1000 persons is called birth rate.

Q2. What is age structure or age composition?
Ans: Number of people in different age groups in country is called age structure or age composition of the population. Population of a nation is generally grouped into three broad categories:
(a) Children (Below 15 years of age): Economically unproductive and needs to be provided with the necessities of life (food, cloth, education, etc.)
(b) Working age (15 – 59 years): Economically and biologically productive
(c) Aged (Above 59 years of age): They can be economically productive even after retirement.

Q3. What are the three major aspects of population study?
Ans: The three major questions to be answered when we study about population are:
(a) Population Size and Distribution.
(b) Population Growth and Process of Population Change.
(c) Characteristics or qualities of the population.

Q4. What is meant by sex ratio? Give reasons for low sex ratio in India.
Ans: Number of female per thousand male is called sex ratio. Following are some of the reasons (mindset of the people) for low sex ratio in India:
(a) Girls in India are taken as a liability, one day she will get married and leave the house; Parents have to pay a huge dowry.
(b) Safety and security is a great concern for family.
(c) India is a male dominated country.
(d) Female Feticide, girl child are killed before her birth.
(e) Females often face Malnutrition, leading to ill health.

Q5. Why is the rate of population growth in India declining since 1981?
Ans: The rate of population growth in India is declining since 1981 because:
(a) The family planning programme initiated by the government made a great impact on the mindset of the people.
(b) Educational programmes have improved the literacy rate helping in increasing the awareness about the benefits of smaller family size.
(c) Parents became aware and wanted to give better quality of life to their children, i.e. good education, food, clothing, health, etc

Q6. What is the relation between occupational structure and development?
Ans: Occupational structure has got a great impact on the development of any country. In India more than 60% of the population is engaged in the agricultural activities and thus, are still dependent on the primary sector for employment, which is one of the reasons for lack of development in India. The developed nations suggest that when a greater portion of population engages in secondary and tertiary activities, it leads to great development.

Q7. What are the advantages of having a healthy population?
Ans: It is rightly said, a healthy mind resides in a healthy body. Human resource is the most important resource for the development of a country. A healthy population helps in building a productive workforce for the country. If the health of the population is properly looked after, people can put in more number of working hours and thus, the production level of the country can be increased. Even the non-productive age group needs to be healthy to reduce the burden of healthcare. Healthy children would grow into healthy adults and would be able to contribute better in the economy. Healthy elders would mean less drain on the resources.

Q8. What is migration? How migration leads to population change?
Ans: Movement of people from one place to another; in search of livelihood is called migration. Migration can be classified into two:
(a) Migration within the country is called internal migration.
(b) Migration between two countries is called international migration.
Internal migration has no change on population size but it changes the population composition of a particular area. International migration can lead to a growth or decline in population; depending on the degree of immigration and emigration.
In India, Poverty and lack of employment opportunities in rural areas work as 'push' factors which result in migration to urban areas. Better employment opportunities in urban areas work as 'pull' factors for migration. Due to increased migration towards urban areas, the share of urban population has increased from 17.29% in 1951 to 27.78% in 2001.

Q9. What are the significant features of the National Population Policy 2000?
Ans: The new national population policy of 2000 was announced by the Government of India, its main features are:
(a) Redress the unmet needs for basic reproductive and child health services, supplies and infrastructure.
(b) Free and compulsory school education up to age 14, for both boys and girls.
(c) Reduce infant mortality rate to below 30 per 1000 live births.
(d) Reduce maternal mortality ratio to below 100 per 100,000 live births.
(e) Achieve universal immunization of children against all vaccine preventable diseases.
(f) Promote delayed marriage for girls, not earlier than age 18 and preferably after 20 years of age.
(g) Achieve 80 per cent institutional deliveries and 100 percent deliveries by trained persons.
(h) Making family welfare a people centered programme.
(i) Preventing and controlling transmissible diseases.

Q10. Map Work (As per 2011 Census)
(A) Densely populated state of India
(B) Less populated state of India
(C) The state of highest density of population
(D) The state of lowest density of population
(E) The state of highest literacy rate
(F) The state of lowest literacy rate
(G) The state of highest sex ratio
(H) The state of lowest sex ratio
Ans:
(A) Densely populated state of India - Uttar Pradesh
(B) Less populated state of India - Sikkim
(C) The state of highest density of population - Bihar
(D) The state of lowest density of population - Arunachal Pradesh
(E) The state of highest literacy rate - Kerala
(F) The state of lowest literacy rate - Bihar
(G) The state of highest sex ratio - Kerala
(H) The state of lowest sex ratio - Haryana

 

-----x-----X-----x-----

Class IX: Chapter 5 (Natural Vegetation & Wildlife) Questions & Answers

Q1. Define Virgin Vegetation.
Ans: The vegetation which has been left undisturbed by humans for a long time is called virgin vegetation. The virgin vegetation, which are purely Indian are known as endemic or indigenous species but those which have come from outside India are termed as exotic plants.

Q2. Define an ecosystem.
Ans: All the plants and animals in an area are interdependent on each other. The plants and animals, along with their physical environment make the ecosystem. Interrelation between plants and animals in the natural environment is called Ecosystem.

Q3. What factors are responsible for the distribution of plants and animals in India?
Ans: Factors responsible for the distribution of plants and animals in India are:
(a) Relief: Land and soil
(b) Climate: Temperature, Humidity, Photoperiod and Precipitation.

Q4. What is a bio-reserve? Name the four biosphere reserves in India which have been included in the world network of Biosphere reserves.
Ans: A biosphere reserve is an area of land or water that is protected by law in order to support the conservation of ecosystems, as well as the sustainability of mankind's impact on the environment.
Four biosphere reserves in India which have been included in the world network of Biosphere reserves are:
(a) Sunderbans in West Bengal
(b) Nanda Devi in Uttaranchal,
(c) The Gulf of Mannar in Tamil Nadu
(d) The Nilgiris (Kerala, Karnataka and Tamil Nadu).

Q5. Quite a few species of plants and animals are endangered in India. Why?
Ans: Species of some plants and animals are on the verge of extinction as their population has decreased considerably. Such species are known as "Endangered Species".
Following are the reasons behind species becoming endangered:
(a) Increase in population.
(b) Urbanization and Industrialization.
(c) Large scale deforestation.
(d) Pollution.
(e) Hunting for pleasure and commercial purpose, etc.

Q6. Name different types of Vegetation found in India and describe the vegetation of high altitudes.
Ans: There are five major types of vegetation in India: Tropical Rainforests, Tropical Deciduous Forests, Tropical Thorn Forests and Scrubs, Montane Forests and Mangrove Forests.

Montane Forest:
(a) The forests in the mountainous areas are called montane forest.
(b) Different types of vegetation are found at different altitudes in the mountains.
     (i) The wet temperate type of forest is found between a height of 1000 and 2000 meter. Evergreen broad-leaf             trees such as oak and chestnut abound in such forests.
     (ii) Between the heights of 1500 and 3000 meters, Coniferous trees; like Pine, Deodar, Silver Fir, Cedar, etc.              are found.
     (iii) At the height of 3600 meters, alpine vegetation is found; such as Silver Fir, Junipers, Pines, Birches, etc.               are found.
     (iv) At the higher altitude Tundra vegetations are found; such as Mosses and Lichens.
(c) Kashmir Stag, Wild Sheep, Yak, Snow Leopard, Bear, Rare Red Panda, etc. are the common animals in these forests.

Q7. Distinguish between Tropical Thorn Forests and Scrubs Forest and Mangrove Forests.
Ans:

 

Q8. Distinguish between Tropical Evergreen Forest and Deciduous Forests.

Ans:

 

Q9. In India, what are the various steps taken to conserve forest and wildlife?
Ans: Following are few steps that have been taken to conserve forest and wildlife:
(a) National Forest Policy framed by the government should be implemented.
(b) National Parks, Wildlife Sanctuaries, Bioreserves, Botanical Gardens have been setup.
(c) Special Projects (E.g. Project Tiger, Project Elephant, etc.).
(d) Celebration of Van Mahotsav. Every National festival is followed by tree plantation ceremony.
(e) Controlling of deforestation and overgrazing. Large scale afforestation or planting of tress is undertaken.
(f) Social Awareness Programmes to be implemented.
(g) Wildlife Protection Act 1972.

 Q10. On the outline map of India, label the following:
(A) Four Biosphere reserves in India, included in the world network of Biosphere reserves.
(B) Two National Parks each in Northern parts of the Country.
(C) Two National Parks each in Southern parts of the Country.
(D) Two National Parks each in Eastern parts of the Country.
(E) Two National Parks each in Western parts of the Country.
Ans:

 

-----x-----X-----x-----

Class IX: Chapter 4 (Climate) Question & Answers

Q1. Name the controls affecting the climate of any place.
Ans: There are six major controls of the climate of any place. They are:
(a) Latitude                                 (b) Altitude                                     (c) Pressure and Wind System
(d) Distance from the Sea           (e) Ocean Currents                         (f) Relief Features.

Q2. What are the elements of weather and climate?
Ans: There are the five major elements of weather and climate, i.e. Temperature, Atmospheric Pressure, Wind, Humidity and Precipitation

Q3. What are Jet Streams?
Ans: Fast flowing air currents in a narrow zone in the upper atmosphere are known jet streams.

Q4. Define monsoons. What do you understand by "break" in monsoon?
Ans: The seasonal reversal in wind direction during a year is called monsoon. The word "Monsoon" has been derived from an Arabic word called "Mausim" which means "Season".
Monsoon tends to have 'breaks' in rainfall; which means that there are wet and dry spells in between. The monsoon rains take place only for a few days at a time and then come the rainless intervals.

Q5. Why the monsoon is considered a unifying bond?
Ans: Following are few of the reasons why the monsoon is considered as a unifying bond in India:
(a) The Indian landscape, its flora and fauna, etc. are highly influenced by the monsoon.
(b) The entire agricultural calendar in India is governed by the monsoon.
(c) Most of the festivals in India are related to agricultural cycle. These festivals may be known by different names in different parts of the country, but their celebration is decided by the monsoon.
(d) It is also said that the river valleys which carry the rainwater also unite as a single river valley unit.

Q6. Discuss the mechanism of monsoons.
Ans: Following are the factors responsible for the mechanism of monsoon:
(a) The Sun causes differential heating and cooling of land and water. This creates low pressure on the landmass of India and high pressure over the ocean surface.
(b) The Inter Tropical Convergence Zone (ITCZ) is normally positioned about 5°N of the equator. It shifts over the Ganga plains during summer. It is also known as the monsoon trough during the monsoon season.
(c) The high pressure area, east of Madagascar is approximately 20°S over the Indian Ocean. This area affects the Indian Monsoon.
(d) The Tibetan plateau gets intensely heated during summer. This results in strong vertical air currents and formation of low pressure over the plateau. This low pressure zone is about 9 km above the sea level.
(e) The westerly jet stream move to the north of the Himalayas, and the tropical easterly jet stream moves over the Indian Peninsula during summer.
(f) The periodic change in pressure conditions between Pacific Ocean and the Indian Ocean that is known as the Southern Oscillation or SO also affects the monsoon.
(g) The difference in pressure over Tahiti (18°S/149°W) in the Pacific Ocean and Darwin (12°30'S/131°E) lies in northern Australia predicts the intensity of the monsoons. If the pressure differences are negative, it means a below average and late monsoon.

Q7. Give an account of weather conditions and characteristics of the cold season.
Ans: Following are the features of the cold season:
(a) The winter season begins from mid-November and till February; in northern India. December and January are the coldest months.
(b) The temperature goes low in the northern plains, while moderate in Chennai.
(c) As the northeast trade winds blow from land to sea, most parts of the country experience a dry season.
(d) The weather is usually marked by clear sky, low temperatures and low humidity and weak variable winds.
(e) The inflow of the cyclonic disturbances from the west and the northwest is a characteristic feature of the cold weather over the northern plains.
(f) These low-pressure over the Mediterranean Sea and Western Asia move into India that causes winter rains over the plains and snowfall in the mountains.
(g) The winter rainfall is in small amount but is very important for the rabi crop. This rainfall is locally known as mahawat.
(h) The peninsular region does not get a well-defined winter because of the moderating influence of the sea.

Q8. Write the characteristics of the retreating monsoon or the transition season.
Ans: Following are the characteristics of the retreating monsoon or the transition season:
(a) During October-November, the sun apparently moves towards the south. Thus, the monsoon trough over the northern plains becomes weaker and the south-west monsoon winds start withdrawing. The monsoon withdraws from the northern plains by the beginning of October.
(b) The retreat of the monsoon is marked by clear skies and rise in temperature. Day temperatures are high, nights are cool and pleasant.
(c) High temperature and humidity, makes the weather quite uncomfortable during the day. This is commonly known as "October Heat".
(d) The temperature begins to fall rapidly in northern India by the second half of October.
(e) The low-pressure conditions over northwestern India move to the Bay of Bengal by early November.
(f) This shift leads to cyclonic depressions over the Andaman Sea. These cyclones usually cross the eastern coasts of India and cause heavy and widespread rain. These cyclones may also arrive at the Coasts of Orissa, West Bengal and Bangladesh.
(g) These cyclones contribute to the bulk of the rainfall of the Coromandel Coast.

Q9. Describe the onset and withdrawal of the monsoons in India.
Ans: Onset:
(a) Generally, the monsoon arrives at the southern tip of the Indian peninsular by the first week of June. Subsequently, it divides into two branches, viz. the Arabian Sea branch and the Bay of Bengal branch.
(b) The Arabian Sea branch reaches Mumbai about ten days later, i.e. around 10th of June. The Bay of Bengal rapidly advances and reaches Assam in the first week of June.
(c) The monsoon winds are then deflected by high mountains and move towards west over the Ganga plains. The Arabian Sea branch of the monsoon arrives over Surashtra-Kuchchh and central part of the country by mid-June.
(d) The Arabian Sea and the Bay of Bengal branches of the monsoon merge over the northwestern part of the Ganga plains.
(e) Delhi usually receives monsoon showers from the Bay of Bengal branch by the end of June.
(f) Western Uttar Pradesh, Punjab, Haryana, and eastern Rajasthan experience monsoon by the first week of July. The monsoon reaches Himachal Pradesh and the rest of the country by mid-July.

Withdrawal: Withdrawal or the retreat of the monsoon is a more gradual process.
(a) The monsoon begins to withdraw from the northwestern states of India by early September.
(b) The monsoon withdraws completely from the northern part of the Indian peninsular by mid-October.
(c) The monsoon withdraws from the rest of the country by early December.
(d) The islands receive the very first monsoon showers from the first week of April to the first week of May; progressively from south to north. The withdrawal of monsoon in the islands takes place from the first week of December to the first week of January.

Q10. On an outline map of India, show the following:
(a) Areas receiving rainfall over 400 cms.
(b) Areas receiving less than 20 cms of rainfall.
(c) The direction of the south-west monsoon over India.
(d) The Wettest place of the World.
(e) City in the eastern coast having an average temperature between 24-25 degree Celsius in the winter season.
Ans:

 

 

-----x-----X-----x-----

Home ← Older posts