30 January, 2015

Class VII: Chapter 7 (Human Environment – Settlement, Transport & Communication) Question & Answers

 

Very Short Answer Questions

Q1. Name the means which help to communicate with several people simultaneously.
Ans: Mass Communication.

Q2. What is compact settlement?
Ans: Compact settlements are basically found in the plains. In this type of settlement the built-up area is compact and inter-house distance is small. Here the population is more.

Q3. Write any two benefits of railways.
Ans: Following are the two benefits of railways:
(a) Railways is the fastest and the cheapest means of land transportation.
(b) Electric engines used in railways are fast and eco-friendly and don't cause pollution.

Q4. Which is the fastest but most expensive means of transport?
Ans: Airways is the fastest but most expensive means of transport.

Q5. Name any two means of personal and mass communication.
Ans: Following are the means:
(a) Personal Communication: Telephones, emails, Post, etc.
(b) Mass communication: Television, Radio, Newspaper, etc.

 

Short Answer Questions

Q6. Name the different types of settlements.
Ans:

Q7. Define the term 'Communication'.
Ans: Communication is the process of conveying messages (sending or receiving) and ideas to others. With the development of technology humans have devised new and fast modes of communication.

Q8. Which developments have changed the world into a global village?
Ans. Development in the different means of communications (i.e personal and mass communication) has changed the world into a global village.

 

Long Answer Questions

Q9. Explain the different means of transport.
Ans: The different means of transport are:

ROADWAYS
• The most commonly used means of transport are the roads. Especially, for short distances. Roads can be metalled (Pucca) and unmetalled (Kutcha).
• Roads are the best means to link the rural and urban places across the country.
• The plains have a dense network of roads because it is easy to construct roads in plain than in the mountains.

RAILWAYS
• Railways is the fastest and the cheapest means of land transportation.
• Diesel and electric engines have largely replaced the steam engines. Electric engines are fast and eco-friendly and don't cause pollution.
• Indian railway network is well developed. It is the largest in Asia.

WATERWAYS
• Waterways are the oldest and the cheapest means of transportation to carry heavy and bulky goods from one country to another.
• Waterways are mainly of two types – Inland waterways and sea routes.

AIRWAYS
• This is the fastest & most comfortable means of transportation and also the most expensive due to high cost of fuels.
• It is the only mode of transport to reach the most remote and distant areas especially where there are no roads and railways. Helicopters are extremely useful in most inaccessible areas.
• Air Services are of two types: - (1) Domestic Airways: Fly within the boundaries of a country. (2) International Airways: Fly abroad and connects major cities of the world.

Q10. Distinguish between (i) Rural and Urban Settlement (ii) Personal and Mass Communication
Ans:
(i) Rural and Urban Settlement

(ii) Personal and Mass Communication

Q11. Why do we need means of communication? What are its two categories? What is there importance?
Ans: Communication is the process of conveying messages (sending or receiving) and ideas to others. With the development of technology humans have devised new and fast modes of communication.
Two categories of communication are: Personal and Mass Communication.
Importance of communication system can hardly be over estimated. Communication systems, such as TV, radio, mobile phones, etc, are the basic necessities' of modern society. Over the last few decades, the importance of communication is being increasingly recognized the face of in disaster and its management. A number of countries have setup Disaster Management Information System according to their needs. A good and effecting communication system can help in averting and reducing the impact of disasters.

 

-----x-----X-----x-----

Comments

bhumika14 December, 2015it really helped me in my classwork and i got A grade in my classwork. advantages and disadvantages of roadways pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
khan01 August, 2017Great to find answers.
Khushpreet kaur 06 October, 2017Vey good answers it really help me in my studies 👍👍
Milan deep singh bali18 October, 2017It held, s me to go top in school
Kashish25 October, 2017With the help of sst I got good marks in all subjects
Radhika09 January, 2018It is very helpful to find my answers
Akshat goel 03 March, 2018It is really a great site. It helps me a lot
moin ahamad rather 24 July, 2018Which are the different means or transport
Himanshu 08 August, 2018It help me in my study very much thank you
Harshita17 August, 2018Good one
Abhishek Verma27 September, 2018Thank you sir
Sumedha27 September, 2018Thank you
Rakesh 28 September, 2018Great helped me a lot in my UPSC preparation
Raushan raj07 October, 2018Thanks for answers
Shrishti 24 October, 2018thanku
Debjani Mondal28 October, 2018Thank you for this question and answer
siddharth28 November, 2018Answer is very good and thanks you'

New comment